U bent hier

Groepsontwikkeling

Wanneer we naar de ontwikkeling van een groep kijken kan dat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld gebaseerd op de groepsdynamica, dat wil zeggen, dat er een ontwikkeling in de groep te verwachten en waar te nemen valt, die in grote lijnen analoog is aan de ontwikkeling in iedere groep. Je zou kunnen zeggen, dat er sprake is van een soort grondpatroon wat in iedere groep terug te vinden is.
Er zijn diverse schema's ontworpen om te pogen zicht en vat te krijgen op de ontwikkelingen in een groep waardoor dát, wat zich In een groep afspeelt, herkenbaar en liefst ook voorspelbaar zou worden.

Hieronder enkele van deze modellen (in volgorde van jaar dat het gepubliceerd is):

  1. Het drie fasen schema volgens Bales en Strodtbeck  (1951)
  2. De twee hoofdfasen volgens Bennis en Shephard  (1956)
  3. Het vier fasen model volgens Tuckman (1965)
  4. Het vijf fasen model volgens Hartford  (1971)
  5. Het zes fasen model volgens Remmerswaal (1992)
  6. Het vijf fasen model volgens Oomkes  (2004)

Elk model kan helpen zicht en vat te krijgen op de ontwikkelingen in een groep waardoor dát, wat zich In een groep afspeelt, herkenbaar en mogelijk ook voorspelbaar wordt. En vanuit die wetenschap kan de groepsmaatschappelijk werker de interventies en werkvormen hierop afstemmen.
Wim Goossens heeft hierover het interessante artikel 'Integrale procesbenadering van groepen'  geschreven, waarbij hij het vijf fasen model volgens Hartford en het zes fasen model volgens Remmerswaal als uitgangspunt neemt.

Genoemde en andere modellen over de groepsontwikkeling staan verder beschreven in onderstaande boeken:

    Wat mist u nog in bovenstaand overzicht ???
    Laat het ons weten per mail of maak gebruik van de mogelijkheid rechtstreeks uw reactie hieronder te plaatsen.