U bent hier

Bijeenkomst d.d. 15.07.05

1. Nieuwe website over het groepsmaatschappelijk werk
Voorstel van Han Baeten is om het gedeelte van de bestaande website wat gaat over het groepsmaatschappelijk werk los te koppelen van www.Gooihetindegroep.nl zodat je direct op de site komt over het GMW. De achtergebleven helft van de huidige website  is de regionale sociale kaart van groepen en cursussen in het Gooi en niet relevant voor de rest van Nederland.
Een optie zou zijn onder de naam www.groepsmaatschappelijkwerk.nl een site te openen. Deze domeinnaam is (nog) vrij. Hiervoor dient enkel een instelling zijn naam hieraan te verbinden. Aan de NVMW is voorgesteld deze site op hun naam te laten zetten. Rietje Meijer, directeur van de NVMW kan hier een fiat voor geven onder voorwaarde van het aanleveren van een plan waarin aangegeven wie deel uitmaakt van de werkgroep, wat de plannen zijn en hoe de P.R. vorm gegeven gaat worden.
Ter plekke is een en ander hiervoor genoemd en door Will van Genugten genotuleerd. Will schrijft de genoemde opmerkingen verder uit en legt het plan voor aan Rietje Meijer. Wanneer dit plan wordt goedgekeurd dan zal de website aangevraagd worden onder de vlag van de NVMW en beheerd gaan worden door Han Baeten.
Ter zijner tijd kan op de volgende manieren bekendheid gegeven worden aan de nieuwe site :
- middels de NVMW-website ;
- middels de nieuwsbrief van de NVMW;
- aanmelden bij zoekmachines;
- MO-groep hier een rol in laten spelen;
- op het congres op 23 november.
Planning is om de website uiterlijk 23 november 2005 gereed te hebben

2. Landelijke inventarisatie
Inmiddels is er aardig wat respons op de oproep om draaiboeken. Wat gaan we nu verder doen met de aangeleverde gegevens?
a. Han mailt alle contactpersonen met het verzoek de gegevens op de site nog even te controleren op juistheid. Verder wordt betreffende personen verzocht na te gaan of hun collega-instellingen van de aangrenzende regio’s al vermeld staan. Hiermee wordt mogelijk ook de netwerkvorming (met grotere kans op uitwisseling) in de regio bevorderd.
b. De tekst over de kosten van de draaiboeken wordt verwijderd.
c. De kaart van Nederland met de diverse provincies op de site zetten zodat je een provincie kunt aanklikken in plaats van de naam van de provincie (huidige situatie).
d. Ook mogelijkheid inbouwen om op thema / trefwoord te kunnen zoeken. Zodat je alle aanbieders van groepen rondom bv. seksueel geweld onder elkaar krijgt + contactpersonen etc.

3. Visie op het groepsmaatschappelijk werk
Voostel is om de site ook te gaan gebruiken voor het uitwisselen/ontwikkelen van een gedegen visie op het groepsmaatschappelijk. Han heeft hiervoor onderstaand stappenplan aangeleverd:
Stap 1 : Deelnemers van deze werkgroep vragen hun antwoorden te mailen op onderstaande vragen

  1. Wat is groepsmaatschappelijk werk nu precies ?
  2. Wat is nu zo kenmerkend voor een 'groepsmaatschappelijk werk' – groep en de gehanteerde werkwijze?
  3. Welke – al dan niet bewezen – meerwaarde heeft deze begeleidingsvorm ten opzichte van individuele en/of systeemgerichte begeleiding binnen het maatschappelijk werk ?
  4. Voor welke doelgroepen en voor welke problematiek is een meerwaarde/meeropbrengst te verwachten van inzet van de begeleidingsvorm ‘groepsmaatschappelijk werk’?
  5. Welke keuzes zou een AMW-instelling of een MW-afdeling op grond hiervan moeten maken ?
        – Procentuele inzet van middelen (financiën / uren) voor groepsmaatschappelijk werk.
        – Welk groepsaanbod en voor wie ?

Stap 2: Antwoorden op deze vragen op de website onder het trefwoord visie plaatsen. Vervolgens bezoekers van de site uitnodigen te reageren op de antwoorden om hiermee een interactieve forumdiscussie via internet op gang te brengen.
Stap 3: Een bijeenkomst met deskundigen organiseren om vanuit al deze reacties een gemeenschappelijke visie te formuleren.
Stap 4: De uitkomst hiervan op de site plaatsen, waarbij ruimte moet blijven om te kunnen reageren op de geformuleerde visie. Soort van forumdiscussie via het net dus.

Bespreking van dit stappenplan:
In grote lijnen wordt het stappenplan akkoord bevonden. Hieronder de aanvullingen:
Stap 1.
a. Zelf aanzet doen met stellingen / standpunten als reacties op de geformuleerde vragen.
Onder de aanwezigen worden de vragen verdeeld; ieder neemt een vraag voor zijn/haar rekening.
b. Antwoorden hierop zullen aan Han worden toegemaild die ze vervolgens uiterlijk een week voor de volgende bijeenkomst aan de anderen zal toemailen.
c. Overige deelnemers zullen ook door Han verzocht worden na te denken en eventueel antwoorden te formuleren op genoemde vragen.
d. De volgende bijeenkomst zullen we pogen een gezamenlijk standpunt in te nemen op de diverse vragen.
Tip: De gereedschapskist van Herman Mönnik er ook nog even op naslaan.
Stap 2.
Congres op 23 november ook hiervoor gebruiken.
 

4. Volgende bijeenkomst 
Woensdag 21 september 2005