U bent hier

Heft in eigen hand voor jonge moeders

PERSBERICHT

5 oktober 2006 - Utrecht

 

Heft in eigen hand voor jonge moeders
In Nederland worden per jaar bijna 3.000 meiden voor hun 20e jaar moeder. Met deze jonge moeders en hun kinderen gaat het best goed. Toch hebben ook zij vragen en soms problemen. Denk hierbij aan vragen over de opvoeding of over de rechten en plichten van het ouderschap en aan problemen met het vinden van opvang voor zichzelf, met huisvesting of kinderopvang. Een deel van de jonge moeders komt in een isolement terecht of loopt risico om in een isolement terecht te komen. Het is daarom van belang dat deze jonge moeders leren het heft in eigen hand te nemen. Hiervoor is materiaal ontwikkeld om bijeenkomsten met jonge moeders te organiseren. Het resultaat is een praktijkmap en een website waarmee deze bijeenkomsten georganiseerd kunnen worden onder de naam ‘Heft in eigen hand’.

 

Map ‘Heft in eigen hand’ voor het organiseren van jonge moedergroepen
In de map zijn vijf thema’s uitgewerkt in maar liefst 26 bijeenkomsten voor jonge moeders. De vijf thema’s zijn visie op moederschap, je kindje, onafhankelijk zijn, zelf jong zijn en je netwerk. Stuk voor stuk zijn dit onderwerpen die spelen bij jonge moeders. De begeleider van de bijeenkomsten en de jonge moeders kunnen hiermee samen aan de slag. Naast deze bijeenkomsten geeft de map informatie over de achtergronden van jonge moeders en over de visie die aan de jonge moedergroepen ten grondslag ligt. Daarnaast besteedt de map kort aandacht aan de vaardigheden van de begeleiders van deze jonge moedergroepen. Deze informatie is opgenomen in het theoriedeel van de map.

 

Website ‘Heft in eigen hand’
Op de website www.fiom.nl/heftineigenhand is alle informatie uit de map opgenomen. Bijzonder is dat iedereen alle bijeenkomsten gratis kan printen vanaf de website. Op deze manier kan elke begeleider zijn eigen praktijkmap van de site halen. De website ‘Heft in eigen hand’ is vanaf 5 oktober 2006 online.

 

Conferentie ‘Heft in eigen hand’
Op donderdag 5 oktober 2006 organiseert Stade Advies samen met Stichting Ambulante Fiom en JSO Expertisecentrum voor de jeugd, samenleving en opvoeding, in Utrecht een besloten conferentie ‘Heft in eigen hand’. Tijdens deze conferentie presenteren de organisatoren de praktijkmap en website ‘Heft in eigen hand’ aan begeleiders van bijeenkomsten voor jonge moeders en aan beleidsmakers rondom dit thema.

 

Achtergrond
In Nederland kunnen jonge moeders incidenteel of regelmatig in groepen bij elkaar komen, de zogenaamde jonge moedergroepen. Meestal organiseren vestigingen van de Fiom of het Algemeen Maatschappelijk Werk deze jonge moedergroepen. Vanuit deze praktijk is in 2005 de vraag bij Stade Advies gekomen om materiaal te ontwikkelen voor bijeenkomsten gericht op jonge moeders. Opdrachtgever is het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, afdeling Emancipatiebeleid

 

Meer informatie kunt u krijgen bij:
Stade Advies, Yvonne Schleyper. Zij is projectleider voor Heft in eigen hand.
Telefoonnummer: (030) 23 61 832
Mobiel nummer: (06) 22 44 74 71
E-mailadres: y.schleyper@stade.nl
Bereikbaar: woensdag, donderdag en vrijdag
Ook voor het aanvragen van een interview of beeldmateriaal kunt u bij Yvonne Schleyper terecht.
De website ‘Heft in eigen hand’ www.fiom.nl/heftineigenhand/ is vanaf 5 oktober 2006 online. Op deze website vind u de inhoud van de praktijkmap.