U bent hier

Blended hulpverlening

Blended Werken en Groepswerk door Hansje Veen

In mijn organisatie (Socius-MD) zijn we al jaren, maar vooral de laatste maanden, druk bezig met blended werken, met name in het groepswerk. In dit stuk wil ik een aantal vormen noemen. Sommige vind ik effectief en inspirerend. Soms ook experimenteel en soms betwijfel ik of het waarde heeft.

Zo zijn er:

De digitale aanmelding, intake en evaluatie.
Al jaren laten wij klanten hun eigen intake en evaluatieformulier invullen en kunnen zij zich op de website aanmelden. In 2012 had nog maar een deel van de klanten een e-mailadres. Tegenwoordig is dat een uitzondering. Het handige van deze werkwijze is dat het de werker veel werk en tijd bespaart, het is transparant, want de klant schrijft zijn eigen dossier en het levert prachtige overzichten op.

Het gesloten forum
Tijdens het verloop van de cursus kunnen deelnemers op een gesloten forum, (alleen voor deelnemers aan de cursus) met elkaar chatten en krijgen zij opdrachten voor op het forum.
Het doel is om het oefenen van ander gedrag ook tussen de bijeenkomsten door levendig te houden. Een opdracht kan zijn: Geef de personen die naast je zaten in de cursus een compliment, of maak een foto van je zelf in powerhouding.

Meer over powerhoudingen zie je op TEDtalks: https://youtu.be/Ks-_Mh1QhMc

Films en instructie films
Tijdens de bijeenkomsten kun je gebruik maken van filmfragmenten of een uitleg over een theorie. Deze filmfragmenten kunnen ook weer op het forum gezet worden. Ook deelnemers kunnen filmpjes ter aanvulling toevoegen van een song, een beeld of een tekst wat hun raakte. Ik gebruik bijvoorbeeld in de assertiviteitcursus bij het thema kritiek een commercial over vieze taart. In deze commercial reageert de vrouw die stevige kritiek krijgt heel vrolijk met 'bedankt voor de feedback'. De cursisten geven vaak als reactie dat zij graag zoals deze vrouw willen reageren.
Het onderwerp ligt dan op tafel. Is dit de manier om op kritiek te reageren of kritiek (feedback) te krijgen? Is dat prettig?

https://www.youtube.com/watch?v=hYkhFXoWAmA

Er zijn diverse programma’s die deze werkvormen ondersteunen. Zo zijn er questback, movielearning, de digitalewerkschool, learning stone en andere learning management systems (LMS) en dan heb ik het nog niet over de PR waarbij wij gebruik maken van facebook en Mailchimp.

Zelf ben ik erg te spreken over de digitale intake. De andere vormen zijn nog in experimentele fase. Ik vind het inspirerend om met deze vormen te werken. Het tonen van een filmfragment werkt soms veel effectiever dan een uitleg, omdat het precies laat zien waarover het gaat. Soms krijg ik een hele andere reactie dan ik had verwacht.

Voor mij blijft de kern van het groepswerk de bijeenkomsten waarbij we fase tot fase met elkaar aan de slag gaan. Blended werken is daar een mooie aanvulling op. Ook loop ik tegen technische problemen aan want soms zit ik in een ruimte met een prachtig digiboard en soms heb ik alleen een flip-over.

Graag zou ik van anderen willen horen of er in jullie organisatie al blended gewerkt wordt en wat jullie ervaringen zijn, welke programma’s jullie gebruiken en vooral wat er goed werkt. Zijn er filmpjes die jullie vaak gebruiken en kunnen we die niet uitwisselen?

Voor reactie mail dan naar (hveen@socius-md.nl of naar groepsmaatschappelijk werk?)

Hansje Veen is werkzaam bij Socius-MD in Noord-Holland
https://socius-md.nl/diensten-vestigingen/cursussen/#go