U bent hier

Maatschappelijk Groepswerk

Visie

Wim Goossens omschrijft het Maatschappelijk Groepswerk als volgt:
Kern: datgene dat in de sociaal-maatschappelijke context gebeurt (macroproblematiek) dringt diep door in de persoonlijke leefwereld (individuele problematiek); je moet leren je daartoe te verhouden.
De problematiek waarmee maatschappelijk werk te maken heeft ligt doorgaans op het snijvlak van individu en omgeving. Er zijn 3 grootheden waar de hulpverlener op kan focussen: de persoon van de cliënt (intrapsychisch), diens omgeving (interpsychisch) en de maatschappelijke context (extrapsychisch) (uit: het 'Basismodel voor methodisch hulpverlenen' van Ad Snellen, waarin het eclectisch methodisch handelen als doelbewust keuzeproces, wetenschappelijk wordt onderbouwd).
Met name het extrapsychische terrein blijft in de huidige praktijk veelal onderbelicht. Maatschappelijk Groepswerk biedt kansen voor beïnvloeding op juist die dimensie. Het gaat meer om 'socio-educatie' dan om 'psycho-educatie'; het trainen van vaardigheden als 'leren onderhandelen' en 'leren te staan voor je vraag' en het (aan)leren van positioneren. De focus ligt op het collectief in plaats van op het individu, zodat je in/vanuit kracht kan werken in plaats vanuit onmacht. De cliënten krijgen zelf een stem (toe-eigening) en de taak van de maatschappelijk werker ligt in het faciliteren van het cliëntcollectief (emancipatie, empowerment).
Met zo'n ontwikkeling van groepsmaatschappelijk werk naar Maatschappelijk Groepswerk (meer opschuivend naar de wereld van CMV en Opbouwwerk dan naar de therapeutische / GGZ kant) kan 'het maatschappelijke'  van het maatschappelijk werk geprofileerd worden. Deze profilering sluit aan bij het 'Rapport Toekomstverkenningen' van het Verweij-Jonker instituut over de toenemende vraag naar eigen verantwoordelijkheid, maatschappelijke betrokkenheid en mondigheid van burgers.
Zie voor verdere toelichting op deze visie ook de powerpointpresentatie van Wim Goossens.

Werkwijze

Een beschrijving van de bijbehorende werkwijze is momenteel in de maak.
Praktijkvoorbeelden zijn te vinden bij
- MEE: van wachtlijstproblematiek naar zorginitiatieven;
- Wijkmaatschappelijk werk: van info/advies naar begeleiden van een huurdercollectief;
- Vrouwen in de bijstand: van leren omgaan met afhankelijkheid naar leren opkomen voor gerechte vragen)
Een verdere beschrijving van de praktische uitwerking is momenteel in de maak.,

We nodigen u uit mét ons de werkwijze verder uit te werken.

Ú kunt ons daarbij helpen middels het leveren van uw bijdrage in de Praktijk