U bent hier

Opleiding Provocatief Coachen

Van serieuze wijsgeer naar vrolijke plaaggeest

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden heeft provocatief coachen een warm en empatisch karakter. Het is een instrument voor ieder die (coachings)gesprekken voert. Men neemt tijdens het communiceren een 'judo-achtige' houding aan om de cliënt in beweging te brengen. De provocatieve werkwijze is voor de meeste mensen herkenbaar en te vergelijken met het plagerige contact tussen twee goede vrienden. Wanneer deze op adequate wijze word toegepast, kan de provocatieve stijl patronen doorbreken waar meer congruente vormen van communiceren op stuk lopen. Dit biedt een nieuwe en verfrissende kijk op problematiek.

Voorbeeld Gesprek:

Traditionele trainer:
Deelnemer: Ik durf gewoon mijn mening niet te geven.
Trainer: Hmm, ik begrijp dat het lastig kan zijn. Hoe gaat dat met collega's?
Deelnemer: Tja, die wachten niet af waardoor ik meestal word ondergesneeuwd.
Trainer: We gaan in deze training kijken wat we daar aan kunnen doen. Laten we eerst verhelderen op welke momenten je precies last hebt van het probleem...
Deelnemer: Meestal in vergaderingen maar soms ook tijdens het koffiedrinken.

Provocatieve trainer
Deelnemer: Ik durf gewoon mijn mening niet te geven.
Trainer: Dat is heel prettig, eindelijk iemand die voor anderen de deur openhoud en luistert.
Deelnemer:  Ja maar ik kom zelf zo weinig aan het woord!
Trainer: Tja je hebt nou eenmaal de praters en de luisteraars, jij bent duidelijk een luisteraar en luisteraars die houden altijd netjes hun mond dicht. Laat de mensen die wel wat zinnigs te melden hebben aan het woord.
Deelnemer: Wat een onzin, ik hoef heus niet altijd mijn mond te houden!

De basishouding van de provocatieve coach is, net als bij de meeste vormen van coaching, één die getuigt van positieve acceptatie en waardering. Maar binnen dat kader daagt hij de cliënt uit door het probleemgedrag op overdreven wijze uit te vergroten. Door te spelen met overdrijving en het slechte in mensen te benadrukken, komt het goede naar boven. Het effect van provocatieve psychologie is dat de cliënt de zelfbedachte oplossingen aan de coach gaat 'verkopen' en gemotiveerd raakt om de ander te overtuigen hoe deze oplossingen in praktijk zullen worden gebracht. Het doet een sterk beroep op het creatieve vermogen en gaat gepaard met een gezonde dosis humor.                                   

Wat komt er tijdens de opleiding aan bod?

Tijdens de opleiding leert u over basiselementen en de geschiedenis van provocatieve therapie. De kern van de opleiding bestaat uit het aanleren van diverse provocatieve technieken. Vanuit een theoretisch kader worden verschillende oefeningen aangeboden zodat u zich de provocatieve stijl van communiceren eigen kunt maken. De trainers verzorgen demonstraties ter onderbouwing. U zult worden gestimuleerd om gebruik te maken van uw creatieve vermogen. Omdat provocatieve interventies nogal verschillen van meer orthodoxe methodes, zijn de reacties van cliënten ook vaak anders. Tijdens de opleiding leert u hoe u op deze reacties kunt anticiperen en het contact tussen u en de cliënt warm, humorvol en uitdagend kunt houden.

Enkele technieken die aan bod komen zijn:

  • Voordelen van het probleem/nadelen van het doel benadrukken.
  • Motiveren door af te raden in beweging te komen.
  • Eerste impulsen gebruiken.
  • Iemand meer gelijk geven dan hem/haar lief is.
  • Meebewegen met de stroom in plaats van 'uit de put halen'
  • Anders naar problemen leren kijken 'afwijzing? een kans!'
  • Leren plezier beleven aan lastig gedrag van cliënten.
  • Het leren combineren van de provocatieve stijl naast uw eigen methodiek.

Doelgroep

Trainers, hulpverleners, adviseurs, (loopbaan)coaches, psychologen, agogen, maatschappelijk werkers. Kortom, alle vormen van dienstverlening waarbij beroep word gedaan op het probleemoplossend vermogen middels gespreksvoering.

Trainers

De training word verzorgd door Adélka Vendl en Gasttrainers zoals Ingeborg v.d. Oord en Remco van der Drift. Adélka heeft naast het volgen van de opleiding provocatief coachen in Nederland, ook trainingen gevolgd bij Noni Hofner eigenaresse van het Duitse instituut voor provokatieve therapie en Nick Kemp oprichter van het 'association for provocative therapy' in Engeland. Adélka Vendl geeft al meer dan 10 jaar trainingen aan trainers & coaches.

Data en locatie
De trainingsdata voor het jaar 2017 zijn; 
17 en 18 april, 12 mei, 8 en 9 juni, 30 juni, 7 en 8 september en 6 oktober 2017.
De tijden zijn op elke dag van 10:00 tot 17:30.
De training word gegeven bij; Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20, 3769AS, Soesterberg, Nederland.

Kosten
De prijs van deze training is: € 2700,- (incl BTW) en is inclusief lesmateriaal, het provocatieve plaagspel, video en audio materiaal, een coachingsessie, e-ondersteuning, koffie, thee en lunch.  
Let op tot 15 februari 2017 geldt het early bird tarief van € 2500,-. Na 15 februari 2017 betaalt u € 2700,-

Inschrijven

Klik hier voor de betreffende website voor meer informatie en de mogelijkheid je in te schrijven