U bent hier

Internet en groeps(maatschappelijk)werk

Als werkgroep hebben we ons vanaf 2010 o.a. ten doel gesteld in kaart te brengen welke mogelijkheden internethulpverlening biedt voor het groepsmaatschappelijk werk.  De resultaten van deze inventarisatie tot dusver vindt u op deze pagina. Graag ontvangen we van u verdere aanvullingen, die u onder aan de pagina kunt aanleveren of via info@groepsmaatschappelijkwerk.nl

1. Lotgenotencontacten

Lotgenoten die elkaar op internet kunnen vinden, en met elkaar contact kunnen onderhouden middels een forum.
Enkele voorbeelden uit het medisch maatschappelijk werk hebben we voor u verzameld.

  

2. Online focusgroepgesprekken

Blijken goed bruikbaar om informatie te krijgen van moeilijk te bereiken groepen patiënten en over gevoelige onderwerpen.
Lees meer hierover in het artikel over de betreffende publicatie van het NIVEL, UMC St Radboud en UMC Groningen

  

3. Online groepshulpverlening

www.mijngroeponline.nl
MijnGroepOnline.nl is een initiatief van maatschappelijk werkers Martijn Wesseling en Wouter Bruijning. Met deze website willen ze online groepswerk in het maatschappelijk werk ontwikkelen. Dit doen ze in een beveiligde omgeving en in samenwerking met gebruikers. Met deze site streven ze twee doelen na: een veilige omgeving creëren voor online en blended groepswerk en in samenwerking met cliënten onderzoeken wat wérkt in online en blended groepswerk.

www.gripopjedip.nl
Op deze website vinden jongeren steun in het omgaan met depressieve klachten, informatie over mogelijke oorzaken, wat je zelf kunt doen aan je sombere buien en de mogelijkheden om hulp te zoeken. Verder biedt de website een online cursus leren om grip op je dip te krijgen, samen met andere jongeren (tussen 16 en 25 jaar), in een gesloten chatbox onder begeleiding van een deskundige. Deze cursus bestaat uit 6 chatsessies van 1½ uur, omvat verder thuisopdrachten en oefeningen waar deelnemers tussen de bijeenkomsten mee aan de slag gaan en deelname is gratis.

www.kopstoring.nl
Voor jongeren met een psychisch zieke en/of verslaafde ouder. Ook op deze site bestaat de mogelijkheid een cursus online te volgen. Samen met maximaal 5 andere cursisten kunnen jongeren tussen 16 en 25 jaar onder begeleiding van twee deskundigen de online cursus ‘Kopstoring’ volgen die bestaat uit acht wekelijkse online bijeenkomsten (via een gesloten chatbox) waarin verschillende thema’s aan bod komen. Deelname aan de cursus is gratis.

www.KopOpOuders.nl
KopOpOuders is een online groepscursus die ouders met psychische/verslavingsproblemen ondersteuning biedt bij het opvoeden van hun kinderen in de leeftijd van 1-18 jaar. KopOpOuders is, anders dan de reguliere opvoedingsondersteuning, gebaseerd op het systematisch versterken van beschermende factoren (bekend uit de kopp-literatuur) voor het kind, via de ouders.
De cursus wordt gegeven in een gesloten chatbox, onder begeleiding van een of twee hulpverleners/preventiewerkers. Het aanbod bestaat uit acht bijeenkomsten van anderhalf uur. De sessies zijn gestructureerd opgezet, waarbij de bespreking van huiswerkopdrachten een rode draad door de bijeenkomsten vormt.

www.Genoeg van geweld.nl
De online groepscursus 'Genoeg van geweld' is gebaseerd op de groepscursus Agressie de baas voor mannelijke plegers van huiselijk geweld. Deze cursus wordt in eerste instantie aangeboden als pilot in de regio Rijnmond / Nieuwe Waterweg noord.

4. Forumgebruik ter ondersteuning van de groep

Een eigen groepsforum kan een toegevoegde waarde hebben voor een lopende groep. Zie als voorbeeld www.gooihetindegroep.nl/forum, waarvoor gebruik is gemaakt van de gebruiksvriendelijke én gratis software phpBB.

Graag ontvangen we uw aanvulling op deze opsomming. Via onderstaande optie of via info@groepsmaatschappelijkwerk.nl  kunt u uw bijdrage leveren.