U bent hier

Cognitieve gedragstherapie

Visie 

Cognitieve gedragstherapie is een geïntegreerde behandeling die de afgelopen tien tot vijftien jaar is voortgekomen vanuit de al langer bestaande gedragstherapie en cognitieve therapie.
In de gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Hoe je doet is immers van invloed op hoe je je voelt. Wie bijvoorbeeld uit angst bepaalde zaken steeds uit de weg gaat, versterkt zijn angst in plaats van deze te verminderen. Binnen de gedragstherapie brengt men de problematische gedragingen van de cliënt en de omstandigheden waarin die voorkomen eerst in kaart. Vervolgens helpt men de cliënt met behulp van oefeningen en huiswerk om met beter passende gedragspatronen te reageren op die omstandigheden. Zowel het in kaart brengen van problematisch gedrag als het bedenken en inoefenen van beter passend gedrag is een gezamenlijke onderneming van cliënt en therapeut.  In de cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van de manier van denken die cliënten hanteren. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven steeds vanuit een negatief standpunt beziet, wordt somber, angstig of geïrriteerd. In cognitieve therapie onderzoekt men in zo’n geval of die negatieve wijze van denken wel terecht is. Zo’n onderzoek wordt door de therapeut en cliënt in nauwe samenwerking ondernomen. Vervolgens wordt, waar relevant, uitgezocht welke minder negatieve manier van denken beter past. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bepaalde oefeningen en huiswerkafspraken.
Uit onderzoek is gebleken dat cognitieve therapie en gedragstherapie van waarde zijn en dat zij heel goed in combinatie met elkaar kunnen worden toegepast. Binnen deze combinatie, de cognitieve gedragstherapie, ligt de nadruk soms meer op de manier van denken en interpreteren van de patiënt, soms meer op diens manier van doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig aan beide aspecten.

  

Werkwijze

Cognitieve gedragstherapie is sterk gericht op de actualiteit. In de therapie gaat het met name over moeilijkheden die in het heden spelen en veel minder over problemen die in het verleden hebben bestaan. De therapie stoelt op een open en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen therapeut en cliënt. Er wordt veel gewerkt met oefeningen en huiswerk. Behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en kortdurend van opzet. De meeste behandelingen nemen tussen de tien en vijfentwintig zittingen in beslag.

Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

De VGCt - opgericht in 1966 - is de wetenschappelijke vak- en beroepsvereniging voor gedragstherapeuten en cognitief therapeuten in Nederland. Doel van de vereniging is het bevorderen van de uitoefening van cognitieve gedragstherapie, op wetenschappelijk en maatschappelijk verantwoorde wijze. De VGCt behartigt tevens de maatschappelijke en ethische belangen die voortvloeien uit de cliënt(en)-therapeut-relatie.
Voor werkers die een op de GGZ of GZ gerichte opleiding op HBO niveau hebben gedaan, is via de VGCt een opleiding tot gedragstherapeutisch medewerker mogelijk (de VGCt is zelf geen opleidingsinstituut maar erkent cursussen en registreert de voortgang op de opleidingsroute).
Voor meer informatie surf naar http://www.vgct.nl

Bovenstaande informatie hebben we ontvangen van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie.